CTIEZ'S BLOG

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, 3 September 2015

Tip Diet Program Shaklee

with 0 Comment

Basic course : Detox + Fat Emulsifier + Protein
Detox Product : Herb-lax / Fiber / Alfalfa
Fat Emulsifier : Lecithin
Protein : Cinch Shake / ESP

Kenapa perlu detox?
 
Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan.Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya.
Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin terlampau banyak, badan akan sukar untuk serap nutrient yang diambil samada daripada supplement atau diet harian.
 
Susunan terbaik Fiber > Herblax > Alfalfa ..
 
 
Fiber dan herblax TIDAK DIGALAKKAN untuk IBU MENYUSU jika diambil harian.
 
So, cara pemakanan perlu diubahsuai untuk bf mommy. 2-3 kali seminggu ke..
 
Antara ketiga-tiga product tu, Fiber paling powerful setanding dengan harganya la kan.
 
Alfalfa paling slow sekali. Diet yang berjaya bukan bermakna “SAYA TURUN BERAT 10KG DALAM SEBULAN”..
 
Itu sebenarnya diet paling tak berjaya..Saya boleh jamin yang orang tu akan rebound balik.
 
Kenapa Lecithin perlukan Detox Product?
 
Lecithin fungsinya semata-mata untuk memecahkan lemak berlebihan dalam badan dan perlukan medium pengangkutan untuk bawa keluar daripada badan. Oleh itu, perlu suggest ambil lecithin dengan combination produk di atas.
 
Kepentingan Protein?
 
Protein penting untuk pelihara OTOT dalam badan. Perasan tak ada orang yang berat badan turun tapi badan flabby ( menggeleber).
 
Orang yang macam ni, yang turun tu bukan berat tapi die kehilangan otot.
 
Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak. Sebab tu kalau tengok penerangan tentang Cinch Shake, antara point yang ditekankan adalah pemeliharaan otot semasa diet.
 
Untuk Ibu menyusu, disarankan pengambilan ESP ( Energizing Soy Protein) daripada Cinch Shake sebab kalori cinch sangat rendah dan dikhuatiri membantutkan pertumbuhan anak-anak.
 
Jadi, perlukah saya ambil kesemua product?
 
TERBAIK adalah ambil semua tapi kita faham yang ada alami masalah bajet.
 
Untuk mereka ini, boleh mulakan samada dengan herb-lax + lecithin atau fiber + lecithin dulu.
 
Selepas berat badan mula turun, boleh tambah protein. Saya selalu suggest ikut bajet customer sebab tidak mahu membebankan.
 
Tips diet
 
(1) Ambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan. Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada individu yang badan shape on dulu baru die turun berat badan.
 
(2) Kena konsisten dan jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari..Letak target jangka pendek 3 BULAN.
 
(3) Stagnant period = normal untuk long term diet. Cuma continue diet seperti biasa sebab badan sedang shape on semasa stagnant period.
 
(4) WAJIB ambil SARAPAN. Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari yea.
 
(5) JANGAN SKIP MEAL..Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar biskut atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood”
 
(6) Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya tak setuju dengan diet tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada roti, mee dan pasta.
 
(7) AIR KOSONG..25kg bersamaan 1LITER.
 
(8) Portion plate jaga : Separuh pinggan nasi + 1/4 Sayur + 1/4 lauk../Kalau lapar, tambah lauk n sayur..Bukan tambah nasi yea..
 
(9) Snack between meal tu boleh sahaja tapi ambillah buah-buahan / dried fruits..senang cakap benda berkhasiat la
 
(10) Ambil buah SEBELUM makan bukan sebagai dessert..
 
Cara pengambilan Shaklee product selalunya saya suggest customer untuk detox dulu.

(1) Jika guna herblax, day 1 hingga day 3 tu ambil herblax SAHAJA.
Lecithin mulakan pada hari ke 4 onward.
Weekend (Jumaat, Sabtu, Ahad) ambil herblax bersama-sama lecithin.
 
(2) Jika guna fiber, 1st week dengan fiber SAHAJA. 1 sudu teh sebelum tidur dibancuh dengan sebarang liquid kecuali kopi n teh. 2nd week baru mula combine dengan lecithin.
 
(3) Lecithin : 6 biji sehari seperti tertulis di botol. Paling elok 2 biji after breakfast, lunch n dinner..Atau boleh pecahkan 3biji after breakfast / lunch atau mana yang sesuai la.
 
(4) Protein : boleh buat fruit shake untuk menyedapkan rasa.
Note : Sila minum dalam 500ml air kosong selepas mengambil herblax atau fiber.
Terima kasih kerana membaca Tip Diet Program Shaklee.

Friday, 3 July 2015

Petanda Brek Pad Rosak

with 7 comments
Saya nak citer skit pengalaman yg tak seberapa..1stly sy bukan pakar yer..ingat tu..just nak share untuk org mcm saya ni yg tak tahu ape itu brake pad..bile kena tukar..dan seangkatannya. Bile dah rosak mulala menggigil 1 badan..hihi..

Pad brek

Pad brek digunakan bagi mencengkam disk semasa kenderaan bergerak. Pad brek biasanya diperbuat daripada campuran asbestos, logam lembut dan damar.


Hand Brake Light
 
Paling penting dan asas sekali, tapi ramai jugak yang tak perasan dan jarang tengok dashboard hand brake tu tak turun. Kalau menyala maknanya hand brake tak dilepaskan atau tak cukup lepas. Kalau menyala jugak walaupun dan diturunkan tu, ade problem la tu dgn brake tu, minyak tak cukup ke, getah kembang ke... pegi la check.
 
 
selalunya case macam ni master pump brek dah bocor.. minyak brek leaking sikit2.. apabila minyak brek tak mencukupi, tak cukup tekanan, indicator tu akan menyala sepanjang masa bukan pada masa kita tarik hand brake.
 

 
Kisah saya begitula..lampu handbrake menyala ketika sedang drive..kejap naik kejap padam..eh macam biskut plk..tapi handbrake dah dilepaskan sebelum drive..masalah apa pula ni..so abaikan dulu..sampaila satu tahap mase saya nk masuk tol..jalan agak menurun..bila saya tekan brek sket2 kedengaran bunyi besi dgn besi bergesel.agak kuat juga.macam tula.ingat bunyi lori di belakg..toleh belakang xde bayang lori pon...boleh paham x..hanya yg mngalami yg akan paham..hehe..dalam hati hanya tuhan yg tahu..menangis tak berlagula jawabnye..macam2 yg bermain difikiran..brapa pula kos nk rawat ni..huhu..

 
Keesokannya terpaksa bawak juga ke bengkel aka kedai tayar..encik somi outstation pula..semangat berdikarila jawabnye..sebelum tu dh cari encik google untuk kenalpasti masalah..kebanyakan yg dapat adalah masalah brake pad..so 1st usha harga dulu..kata amoi tu yg ori 100++ n xori pula 80++..aikk. beza pon xbyk ambik ori jela..mintak diskaun xdpt..terima jela..tunggu dalam setengah jam juga untuk siap. Nasib brake disk tak rosak lg..mase nak bayar amoi tu kata bos bagi diskaun pula..macam nk lompat plk..hihi over plk..net pay tinggal dlm 84 jer..ori pula tu..jimat2..betul xbetul tak tahula..1st time kut..kikiki..Ok sejak tukar brake pad yg baru..lampu handbrake takde dah menyala macam biskut tu..so saya anggap masalah dah selesai kut..alhamdulilah..hihi..
 
 
Terima kasih kerana membaca Petanda Brek Pad Rosak.

Friday, 12 June 2015

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

with 11 comments
Assalamualaikum..& salam sejahtera..
Wahh ade giveaway yang cukup lumayan..Jom cuba nasib..
 
Bersempena dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri pada tahun 2015, EFG buat julung kalinya akan menambah 'havoc' suasana raya anda dengan GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Istimewanya, GIVEAWAY EFG MEGA RAYA ini turut menyediakan hadiah lumayan buat pemenang SEO yang berjaya menempatkan halaman web peserta di kedudukan teratas dalam senarai engine carian Google Malaysia (
Google.com.my) menggunakan kata carian "Giveaway EFG Mega Raya".
 
Melalui giveaway ini, para peserta berpeluang untuk saling kenal-mengenali, seterusnya mengeratkan silaturrahim sesama blogger dalam meraikan hari raya pada tahun ini.

giveaway efg mega raya 2015


{ Click banner di atas untuk sertai }

Hadiah :

SEO

RM300 x 1 pemenang
RM200 x 1 pemenang

RM100 x 1 pemenang

RM100 Cash x 25 pemenang

Mula : 10 Jun 2015 | Tamat :9 Julai 2015


Syarat-syarat wajib :

1. Tulis entry yang bertajuk GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

2. Follow blog sponsor

4. Follow Instagram

5. Add facebook
6. Follow G+
7. Like facebook page
Helenz Signature Official
K.Rogers Butter Cookies by Zida dan Arif
Exchangefeedgroup
irrayyan.com Official FB
Arzmoha
Nik Ainaa
Amy Si Gadis Weird
Rahim Aim Channel

AIN Dramatic Uniq Blog

ShamieraOsment.com
CikGu NoraZimah
YanieYusuf
syirasophie.blogspot.com
Chenta Hati Saya
Diari Jejaka Hangat
Kumahuitu.blogspot.com

Official Pages "Qaseh Ku"

Shahira's blog
Akif Imtiyaz Official Blog

Isolabellaz

Eny Abdullah Cooking & Photography
PowergolD.BiZ
Papaglamz
MMD One Stop Centre
P.C.L
Blog BingkisanHati
Cikk mimin mera
Shaklee House Pantai TIMUR
Zulls Grill N Spices
Nota Purba
Nukilan Reena
Mia Zain
Kanvaskehidupanku
Mommy Yoorin
Sayidahnapisahdotcom
safuraonlinediary
Anajingga
Bicara Mummy
Aku Penghibur [dot] com
SIpanjangkata Likers

FUHH !! BOLEH SEMPUT GAK NI..HEHE..TAK PE USAHA TANGGA KEJAYAAN ;-)

GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100

di sponsor oleh

Madeena Skincare by Helenz Signature Sponsor Giveaway EFG Exchange Feed Group Mega Raya 2015
Madeena Skincare by Helenz Signature
dan




EFG MENGUCAPKAN SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN ALMUBARAK

Semoga Berjaya!!

 
Terima kasih kerana membaca GIVEAWAY EFG MEGA RAYA 2015 RM3100.

Wednesday, 10 June 2015

Suplement Shaklee Tidak Menggemukkan !!

with 0 Comment

Sejauh mana kebenaran tanggapan ini?

Mari fahami dan kenali vitamin semulajadi Shaklee anda!
 
Sumber: Beberapa aduan tentang masalah ini iaitu makin berselera sejak mengambil vitamin Shaklee, dan berat badan makin naik.
 
Keadaan ini tentunya merisaukan sesiapa saja.. terutama para wanita yang mengambil berat hal kecantikan tubuh badan.
 
Namun, kebanyakan yang tidak tahu perkara sebenar membuat kesimpulan mudah, SHAKLEE MENGGEMUKKAN!!!???.

Hakikatnya, vitamin tidak menggemukkan! Ini kerana vitamin tidak mengandungi kalori (kalori adalah penyebab kegemukan).

Tetapi mungkin anda hairan bagaimana ramai yang makin gemuk selepas mengambil Shaklee.


Di sini sebenarnya ada 2 perkara berbeza:-

(1) Corak pemakanan dan aktiviti berubah tanpa disedari.
(2) Kerana kesan langsung pengambilan vitamin.


Lihat perkara no (1) dulu.
Yang nombor satu ni sama lah seperti berkata “Semalam saya kena hujan, lepas tu saya ambil Shaklee, hari ni demam. Ni sebab Shaklee la agaknya ni sampai demam saya dibuatnya”. Kan? Dah nyata terang dia main hujan, tapi nak juga kaitkan dengan Shaklee.
 
Mungkin juga kebetulan orang yang mengambil Shaklee ni, tiba2 dia banyak makan coklat, junk food, air manis. Tapi ini tidak disedarinya kerana selera makan kita satu benda yang tidak boleh diukur.

Jadi dia ‘terpaksa’ cari kambing hitam untuk cover masalah mentekedarah beliau.
 
Ataupun, selama ni tiap2 minggu bersukan, tapi sejak akhir2 ni lebih suka tidur. Jika anda terbabit dengan kegiatan seumpama ini, sila ubah cara hidup anda.

Untuk perkara no (2), jangan risau.. Kerana ia bukan side effect. sebaliknya memang normal. Begini konsepnya.
 
Bila kita mengambil vitamin, ia tidak sama macam makan makanan biasa. Vitamin adalah dalam bentuk dos yang pekat, lalu badan kita perlu mencairkan nutrien ini untuk memudahkan pengangkutan dan penyerapan.

OLEH SEBAB ITULAH KITA PERLU BANYAK MINUM AIR BILA AMBIL VITAMIN.


Jadi, bila kita tak cukup minum, sel2 tubuh kita akan ‘dahaga’ lalu ia menghantar isyarat ke otak. Akan tetapi, isyarat dari sel yang kehausan itu diterima oleh otak sebagai lapar. Maka otak menghantar pesanan kepada sistem kita untuk cari makanan, lapar ni.. Sedangkan kita tak perlu makan pun, cuma sel tubuh kita yang haus. Lalu kita pun cari makanan dan makan sampai kenyang.
 
Masa inilah tubuh kita menerima protein, karbohidrat dan lemak berlebihan.

Maka jika anda berada dalam situasi no (2), anda mungkin asyik rasa lapar, nak selalu makan dan mungkin boleh gemuk.
 
Justeru, bila anda mengambil vitamin:-
(1) Minum air sekurang2nya 3 liter sehari.
(2) Kawal pemakanan, jangan ikut sangat nafsu.
(3) Tukarkan karbohidrat kepada sumber low GI.
 
Mengambil vitamin perlu pengetahuan tentangnya. Kami menawarkan khidmat itu ;-).

Terima kasih kerana membaca Suplement Shaklee Tidak Menggemukkan !!.

Wednesday, 3 June 2015

Nasi Kandar Kampung Melayu

with 5 comments
Assalamualaikum..slamat pagi..jom breakfast..pagi2 ni dapat mkn nasi kandar boleh kenyang sampai ke petang.hihi..
 
Nasi kandar kampung melayu ni terletak di tingkat bawah flat kos rendah di Kampung Melayu, Air Itam, Pulau Pinang. Pada hari Ahad yang lepas saya berkesempatan makan bersama keluarga. Setiap kali datang makan, pelanggan restoran ini tak putus-putus datang untuk makan di sini.

Kalau dah ramai berkunjung sudah tentulah kena beratur panjang..hihi. Keenakannya memang tiada tandingan. Tengok tu macam2 lauk boleh dipilih..

 Credit to: www.mstar.com.my
 
 
Restoran ini juga dibuka seawal pukul 6 pagi hingga 1 tengah hari setiap hari. Ok jemput tengok menu wajib saya setiap kali berkunjung di sini.  Oh ya..selain nasi kandar terdapat juga roti canai buat pelanggan restoran. Kebiasaannya menu roti canai di pesan untuk anak-anak kecil yang tidak gemar masakan gulai yang pedas..;-)
Terima kasih kerana membaca Nasi Kandar Kampung Melayu.

Monday, 1 June 2015

Nak Jadi Ahli?

with 0 Comment


Bagaimana dan apa kelebihan menjadi ahli?

Bagaimana nak mendaftar sebagai ahli @ pengedar Shaklee?

1. Anda boleh mendaftar dengan membuat bayaran untuk registration fee sebanyak RM79 (termasuk RM10 kos penghantaran kit ahli). Keahlian adalah seumur hidup.

atau..

2. Membuat pembelian melebihi 200 points (dalam lingkungan RM600++) melalui saya untuk mendapat keahlian percuma.

Anda cuma perlu menghubungi saya (saya akan uruskan hal pendaftaran).

atau..

3. Anda pergi sendiri ke mana2 branch Shaklee dan mendaftar menggunakan ID saya 1167822 sebagai sponsor/upline.
 
Yuran keahlian Shaklee Pendaftaran ialah RM69 (sekiranya anda pergi sendiri ke branch untuk ambil kit ahli)

Tak Perlu Maintain point dalam Shaklee?

Sekiranya anda jadi ahli hanya untuk makan sendiri, tak perlu maintain points, melainkan anda mahu memulakan perniagaan dengan Shaklee, anda perlu dapatkan points tertentu dan maintain points tertentu. Tapi kalau cuma makan sendiri, share dengan saudara-mara, tak perlu risau nak maintain2 atau minimum purchase.

Tak Wajib membuat pembelian setiap bulan untuk maintain keahlian?

Benar, tak perlu maintain point atau tak wajib membuat ada pembelian.

Apa kelebihan menjadi ahli?

1) Boleh membeli produk dengan harga ahli dan mengumpul point anda sendiri.
2) Jika rajin berkongsi dengan point yang tertentu melayakkan kita menerima bonus dalam bentuk cash tanpa perlu ada downline.
3) Jika berminat untuk berbisnes, ada kelas tertutup disediakan melalui fb tertutup khas untuk ini.
4) Shaklee menawarkan Cash, Car (bonus kereta) dan Convention (local dan International-Umrah bg Muslim).
 
Berminat? Boleh emailkan kepada saya untuk membolehkan kami daftarkan anda dalam kumpulan Dazzling kami.
 
 
Terima kasih kerana membaca Nak Jadi Ahli?.

Tuesday, 26 May 2015

I Love Giveaway Seindahcerita By Nieyl

with 2 comments
Assalamualaikum..
Jemput join..jomm..hanya klik gambar di bawah dan follow syarat seterusnya..;-)



http://seindahcerita.blogspot.com/2015/05/i-love-giveaway-seindahcerita-by-nieyl.html
 

Terima kasih kerana membaca I Love Giveaway Seindahcerita By Nieyl.

Visitors

Connect With Us

Popular Posts

My Blog List

There was an error in this gadget

Search This Blog