CTIEZ'S BLOG

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Friday, 3 July 2015

Petanda Brek Pad Rosak

with 7 comments
Saya nak citer skit pengalaman yg tak seberapa..1stly sy bukan pakar yer..ingat tu..just nak share untuk org mcm saya ni yg tak tahu ape itu brake pad..bile kena tukar..dan seangkatannya. Bile dah rosak mulala menggigil 1 badan..hihi..

Pad brek

Pad brek digunakan bagi mencengkam disk semasa kenderaan bergerak. Pad brek biasanya diperbuat daripada campuran asbestos, logam lembut dan damar.


Hand Brake Light
 
Paling penting dan asas sekali, tapi ramai jugak yang tak perasan dan jarang tengok dashboard hand brake tu tak turun. Kalau menyala maknanya hand brake tak dilepaskan atau tak cukup lepas. Kalau menyala jugak walaupun dan diturunkan tu, ade problem la tu dgn brake tu, minyak tak cukup ke, getah kembang ke... pegi la check.
 
 
selalunya case macam ni master pump brek dah bocor.. minyak brek leaking sikit2.. apabila minyak brek tak mencukupi, tak cukup tekanan, indicator tu akan menyala sepanjang masa bukan pada masa kita tarik hand brake.
 

 
Kisah saya begitula..lampu handbrake menyala ketika sedang drive..kejap naik kejap padam..eh macam biskut plk..tapi handbrake dah dilepaskan sebelum drive..masalah apa pula ni..so abaikan dulu..sampaila satu tahap mase saya nk masuk tol..jalan agak menurun..bila saya tekan brek sket2 kedengaran bunyi besi dgn besi bergesel.agak kuat juga.macam tula.ingat bunyi lori di belakg..toleh belakang xde bayang lori pon...boleh paham x..hanya yg mngalami yg akan paham..hehe..dalam hati hanya tuhan yg tahu..menangis tak berlagula jawabnye..macam2 yg bermain difikiran..brapa pula kos nk rawat ni..huhu..

 
Keesokannya terpaksa bawak juga ke bengkel aka kedai tayar..encik somi outstation pula..semangat berdikarila jawabnye..sebelum tu dh cari encik google untuk kenalpasti masalah..kebanyakan yg dapat adalah masalah brake pad..so 1st usha harga dulu..kata amoi tu yg ori 100++ n xori pula 80++..aikk. beza pon xbyk ambik ori jela..mintak diskaun xdpt..terima jela..tunggu dalam setengah jam juga untuk siap. Nasib brake disk tak rosak lg..mase nak bayar amoi tu kata bos bagi diskaun pula..macam nk lompat plk..hihi over plk..net pay tinggal dlm 84 jer..ori pula tu..jimat2..betul xbetul tak tahula..1st time kut..kikiki..Ok sejak tukar brake pad yg baru..lampu handbrake takde dah menyala macam biskut tu..so saya anggap masalah dah selesai kut..alhamdulilah..hihi..
 
 
Terima kasih kerana membaca Petanda Brek Pad Rosak.

7 comments:

Visitors

Connect With Us

Popular Posts

My Blog List

There was an error in this gadget

Search This Blog