CTIEZ'S BLOG

Disclaimer: Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Thursday, 3 September 2015

Tip Diet Program Shaklee

with 0 Comment

Basic course : Detox + Fat Emulsifier + Protein
Detox Product : Herb-lax / Fiber / Alfalfa
Fat Emulsifier : Lecithin
Protein : Cinch Shake / ESP

Kenapa perlu detox?
 
Detox penting untuk mengeluarkan toksin berlebihan dalam badan.Mungkin ada yang pernah berdiet tapi tak nampak kesannya.
Puncanya mungkin masalah detox. Bila toksin terlampau banyak, badan akan sukar untuk serap nutrient yang diambil samada daripada supplement atau diet harian.
 
Susunan terbaik Fiber > Herblax > Alfalfa ..
 
 
Fiber dan herblax TIDAK DIGALAKKAN untuk IBU MENYUSU jika diambil harian.
 
So, cara pemakanan perlu diubahsuai untuk bf mommy. 2-3 kali seminggu ke..
 
Antara ketiga-tiga product tu, Fiber paling powerful setanding dengan harganya la kan.
 
Alfalfa paling slow sekali. Diet yang berjaya bukan bermakna “SAYA TURUN BERAT 10KG DALAM SEBULAN”..
 
Itu sebenarnya diet paling tak berjaya..Saya boleh jamin yang orang tu akan rebound balik.
 
Kenapa Lecithin perlukan Detox Product?
 
Lecithin fungsinya semata-mata untuk memecahkan lemak berlebihan dalam badan dan perlukan medium pengangkutan untuk bawa keluar daripada badan. Oleh itu, perlu suggest ambil lecithin dengan combination produk di atas.
 
Kepentingan Protein?
 
Protein penting untuk pelihara OTOT dalam badan. Perasan tak ada orang yang berat badan turun tapi badan flabby ( menggeleber).
 
Orang yang macam ni, yang turun tu bukan berat tapi die kehilangan otot.
 
Otot penting untuk tingkatkan metabolisme badan bagi pembakaran lemak. Sebab tu kalau tengok penerangan tentang Cinch Shake, antara point yang ditekankan adalah pemeliharaan otot semasa diet.
 
Untuk Ibu menyusu, disarankan pengambilan ESP ( Energizing Soy Protein) daripada Cinch Shake sebab kalori cinch sangat rendah dan dikhuatiri membantutkan pertumbuhan anak-anak.
 
Jadi, perlukah saya ambil kesemua product?
 
TERBAIK adalah ambil semua tapi kita faham yang ada alami masalah bajet.
 
Untuk mereka ini, boleh mulakan samada dengan herb-lax + lecithin atau fiber + lecithin dulu.
 
Selepas berat badan mula turun, boleh tambah protein. Saya selalu suggest ikut bajet customer sebab tidak mahu membebankan.
 
Tips diet
 
(1) Ambil ukuran badan seiring dengan timbang berat badan. Diet ni tak semestinya akan turun berat badan dulu sebab ada individu yang badan shape on dulu baru die turun berat badan.
 
(2) Kena konsisten dan jangan ingat boleh turun berat badan dalam sehari..Letak target jangka pendek 3 BULAN.
 
(3) Stagnant period = normal untuk long term diet. Cuma continue diet seperti biasa sebab badan sedang shape on semasa stagnant period.
 
(4) WAJIB ambil SARAPAN. Kita tidur lebih kurang dalam 6-8 jam dan sepanjang tempoh tu perut jadi berasid. Paling kurang bangun pagi tu, alas dengan segelas air untuk neutralkan asid tu. SARAPAN ni jadi penanda aras untuk tenaga sepanjang hari yea.
 
(5) JANGAN SKIP MEAL..Kalau jenis nak mengunyah je, makan banyak kali tapi kuantiti sedikit. Dinner kalau tak mahu makan berat, ambil light meal walaupun sekadar biskut atau buah-buahan. Ini untuk elakkan badan bertukar kepada “starving mood”
 
(6) Ambil NASI sekurang-kurangnya sekali sehari. Saya tak setuju dengan diet tanpa nasi sebab badan kita perlukan karbohidrat. Nasi adalah lebih baik daripada roti, mee dan pasta.
 
(7) AIR KOSONG..25kg bersamaan 1LITER.
 
(8) Portion plate jaga : Separuh pinggan nasi + 1/4 Sayur + 1/4 lauk../Kalau lapar, tambah lauk n sayur..Bukan tambah nasi yea..
 
(9) Snack between meal tu boleh sahaja tapi ambillah buah-buahan / dried fruits..senang cakap benda berkhasiat la
 
(10) Ambil buah SEBELUM makan bukan sebagai dessert..
 
Cara pengambilan Shaklee product selalunya saya suggest customer untuk detox dulu.

(1) Jika guna herblax, day 1 hingga day 3 tu ambil herblax SAHAJA.
Lecithin mulakan pada hari ke 4 onward.
Weekend (Jumaat, Sabtu, Ahad) ambil herblax bersama-sama lecithin.
 
(2) Jika guna fiber, 1st week dengan fiber SAHAJA. 1 sudu teh sebelum tidur dibancuh dengan sebarang liquid kecuali kopi n teh. 2nd week baru mula combine dengan lecithin.
 
(3) Lecithin : 6 biji sehari seperti tertulis di botol. Paling elok 2 biji after breakfast, lunch n dinner..Atau boleh pecahkan 3biji after breakfast / lunch atau mana yang sesuai la.
 
(4) Protein : boleh buat fruit shake untuk menyedapkan rasa.
Note : Sila minum dalam 500ml air kosong selepas mengambil herblax atau fiber.
Terima kasih kerana membaca Tip Diet Program Shaklee.

No comments:

Post a Comment

Visitors

Connect With Us

Popular Posts

My Blog List

There was an error in this gadget

Search This Blog